017 Pirita jõe lõunakallas / South bank of Pirita river

Spread the love

Kui rääkida sellistest linnadest nagu Tartu, Pärnu või Narva tuleb koheselt silme ette ka linna läbiv jõgi. Samas aga mitte Tallinna puhul, kuigi ka selles linnas on lausa mitu jõge. Pirita jõgi neist suurim ja ühtlasi paremini tuntud. When talking about cities like Tartu, Pärnu or Narva first comes to minde are rivers acrossing them. Same time it’s not the case with Tallinn, despite the fact that even there are few rivers. Pirita river is biggest of those and also best known.

1980 aasta olümpiamängud muutsid tunduvalt Tallinna väljanägemist. Selle tarvis valmis hulganisti kolossaalseid uusehitisi nagu näiteks Olümpia hotell, Linnahall või Pirita purjespordikeskus. Ühtlasi renoveeriti ka kogu Pirita tee.

Kogu Pirita linnaosa on looduslikult kaunis täis põnevaid paiku, millega tutvuda, kuid täna külastame vaid Pirita jõe lõuna kallast.

Pirita TOP tervelt 193 000 m² rajatud spordikompleks mis algselt koosnes 18 erinevast hoonest.

Pirita tee ääres asub Amandus Adamsoni loodud mälestusmärk maadlejale Georg Lurichile. Kahjuks on antud mälestusmärk läbi aastate pidevalt vandaalidele ette jäänud. Ka pildil olev kuju on hetkel ära murtud.

22.aprillil 2018 avati sellest kujust suurem koopia Väike-Maarjas.

1983 aastal valmis ka film “Lurich“.

1969 aastal valmis Pirita jõe kaldale Tallinna ja ühtlasi ka kogu Eesti ainus 3500 pealtvaataja kohaga velodroom. 1990’ndate keskel oli selle rajatise majanduslik seisukord niivõrd halb, et äramajandamise nimel üüriti ruume välja lõbumajale.

Kochide perekonna kabel Pirita velodroomi kõrval.

Kose e. Scheeli suvemõis rajati aastasl 1790  Tallinna kaupmeeste Kochide poolt. Antud mõisa järgi on saanud oma nime kogu Kose asum.

Selles mõisas viis punamõrtsukas Sergei Kingissepp toime ühed veriseimad tapatalgud.

Mõisa lagunenud kõrvalhoone.

1938 aastal valmis Pirita Kosel Tallinna Konstantin Pätsi Vabaõhukool. Aastatel 1948-1994 kandis see Kose-Lükati Sanatoorse Metsakooli nime.

  1. Pirita spordikompleks
  2. Lurichi mälestusmärk
  3. Velodroom
  4. Kochide kabel
  5. Kose mõis
  6. Pirita-Kose vabaõhukool


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *